Werkbakken hangende in een hijskraan: alles wat je moet weten

Sinds 1 juli 2020 is de wet aangescherpt voor het gebruik van werkbakken hangend in een hijskraan. Hier leest u alles wat u moet weten en wat 12hoist4u voor u kan betekenen als u gebruik wilt maken van een werkbak hangend in een kraan.

Aanleiding

De voornaamste aanleiding om artikel 7.23d van het Arbeidsomstandighedenbesluit aan te passen is de noodzaak het onterecht gebruik van werkbakken terug te dringen (bron). 

Hijskranen zijn niet uitgerust met de veiligheidsvoorzieningen, bedoeld in EU-richtlijn 2006/42/EG, waarmee machines bestemd en ingericht voor personenvervoer, (moeten) zijn uitgerust. 

Belangrijkste veranderingen

We hebben voor u de belangrijkste punten van deze wetswijziging opgesomd:

  • De inzet van werkbakken en werkplatforms is sinds 1 juli 2020 alleen toegestaan wanneer werkzaamheden echt niet met een ander middel uitgevoerd kunnen worden.
  • De noodzaak om met een werkbak of werkplatform te werken moet worden aangetoond in een schriftelijk werkplan.
  • Het plan moet beoordeeld en akkoord bevonden worden door een onafhankelijke, gecertificeerde hoger veiligheidskundige.
  • Dit plan dient minimaal 2 dagen van tevoren gereed te zijn, aangezien de aanmelding van de werkzaamheden bij de Inspectie SZW uiterlijk 2 dagen voor aanvang plaats moet vinden.
  • Een werkbak of platform mag alleen ingezet worden wanneer het nagenoeg windstil is (maximale windsnelheid 7 m/s).
  • Het verzorgen van een plan, het verkrijgen van goedkeuring en de aanmelding van de werkzaamheden is de taak van het bedrijf, dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de werkzaamheden.
  • Een kraanverhuurbedrijf kan de verantwoordelijkheid voor de goedkeuring niet overnemen.
  • Overtreding van de regels komt de opdrachtgever van de kraanleverancier op hoge boetes te staan.

De volledige tekst van Artikel 7.23d is hier te vinden.

Voor het beoordelen en goedkeuren van uw plan: naar 12hoist4u

Wij kennen de praktijk, zijn volkomen bekend met de wetgeving en beschikken over enkele gecertificeerde hoger veiligheidskundigen met ervaring in verticaal transport.

Als geen ander zijn wij daardoor in staat de wettelijk verplicht gestelde onafhankelijke beoordeling van uw werkplan voor het gebruik van een werkbak in een hijskraan uit te voeren.

De kosten voor deze beoordeling bedragen € 1.575,= exclusief btw en € 0,35 per km voor de reiskosten vanaf Houten naar uw werklocatie.

Wilt u meer lezen? Download dan hier onze brochure met alle informatie.

Waarom 12hoist4u?

Al meer dan 10 jaar ondersteunt “want-to-hoist-for-you” enkele grote olie en gasmaatschappijen bij het veilig uitvoeren van hijswerkzaamheden. Onder meer door het schrijven van bedrijfsprocedures voor het hijsen, die ervoor zorgen dat er zowel veilig áls volgens de wetgeving wordt gewerkt.

Sinds 2012 verzorgen we trainingen voor de Verantwoordelijk Persoon en inmiddels ook de training “een professioneel hijsplan in 10 stappen”.

Wij zijn VCU en NEN 4400-1 gecertificeerd. Daarnaast zijn we lid van ESTA, Heavy Transport Association en Deltalinqs.

Beperkte beschikbaarheid

Vanwege de verwachtte drukte met aanvragen voor toetsingen van hijswerkzaamheden met een werkbak kunnen wij mogelijk niet elke aanvraag meteen in behandeling nemen. Zeker weten dat uw aanvraag snel behandeld wordt? Neem dan meteen contact op.

Bel 030 63 42 078, mail info@12hoist4u.nl of vul ons contactformulier in.


Vacatures
Er zijn momenteel geen vacatures aanwezig
12hoist4u op Twitter
Contact

12hoist4u (hoofdkantoor)
Legmeerdijk 313 (kantoor 140 - 50)
1431 GB Aalsmeer
Nederland
T: +31-(0)30-6342078
F: +31-(0)30-6342079
info@12hoist4u.com

12hoist4u Postadres
Tiendweg 24
2671 SB
Naaldwijk

Onze klanten
© 12hoist4u 2024 OTYS Recruiting Technology